14 Mart 2012 Çarşamba

ADANA USULU SARMISAKLI KOFTE

ADANA USULU SARMISAKLI KOFTE

Malzemeler:

1 kg.  koftelik bulgur
500 gr. un
1-2 corba kasigi biber salcasi
1 corba kasigi tuz
2 corba kasigi toz kirmizi biber

Sosu Icin:

1 su bardagi zeytinyag
1 corba kasigi kirmizi pul biber
1 tane domates  {rendelenecek}
1 corba kasigi domates salcasi
1 deste maydanoz
1 deste taze yesil nane
1-2 corba kasigi kimyon
2 bas sarmisak{ soyulup dovulecek}
Yapilisi:

Buyukce bir kabin icinde (kofteyi yogurabileceginiz )bulguru biraz ilik su ile islatin.uzerine salcayi tuzu kirmizi biberi ekleyin ve yavas yavas yogurun taki bulgurun rengi salcadan degisene kadar.Sonra uzerine unu dokun ama hepsini birden degil ,bu arada uzerine hafif hafif ilik su ilave edip hamuru macun kivamina gelinceye kadar iyice yogurun.Icli kofte yaparken ki kivamda olmali.Daha sonra hamurdan portakal kadar koparip su ile yumsatarak kucuk parcalara ayirin(her bir parca findik kadar olmali)elinizle yuvarlayip uzerine parmaginizla dokunup yassi bir sekil verin. Buyuk ve acik bir tabaga alin birbirlerinin uzerine fazla degdirmemeye dikkat edin.Bu isleme  hamur bitene kadar  devam  edin.
Daha sonra koftelerinizin sigabilecegi bir tencereye su koyup kaynatin,kaynayinca koftelerinizi atin ve guzelce birbirlerine yapismadan(yapismamasi icin kaynayan suya biraz sivi yag damlatin 1 corba kasigi kadar) haslayin.Kofteleriniz  haslanirken sosu yapmaya baslayin.Bunun icin orta boy bir tavaya zeytin yagini koyup ocagin ustunde yagi kizartin icine salcanizi,biberinizi kouyp karistirin ,sonra rendelenmis domaesi ilave edin,en son sarmisaklarinizi da ekleyip soyle bir karistirip ocagin uzerinden alin,bu arada pismis olan koftelerinizi makarna suzer gibi suzup rahatca karistirabileceginiz bir tabaga alin uzeine kimyon, kirmizi biber serpin yagli sosu dokun,sonra servis yapacaginiz tabaga alip uzerini maydanoz ve nane ile susleyin.

Afiyet  Olsun!


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de bu tarifi bekliyordum =) Ayse