24 Haziran 2018 Pazar


FIRINDA SÜTLAÇ

Malzemeler

1 litre süt
250 gr şeker
1/2  su bardağı pirinç

Yapılışı

Pirinci yıkayıp 3-4 su bardağı suyla bir tencerede ateşe koyun.
Suyu çkene kaadr pişirin
Sonra sütü ilave edin ve güzelce piştikten sonra toprak yada  ısıya dayanıklı kaselere alın
Fırınınızın üst ayar  kısmını ayarlayın sitlaçları bir tepsi içnde fırına verin başından ayarılmayın 
Üzerleri hafif yanaıncaya kadar pişirin 
Soğuduktan sonra buzdolabında  dinlendirin.
Soğuyan sütlacı servis edin.

Afiyet Olsun !

DOĞUM GÜNÜ PASTASI

LİMONLU ÇATLAK  KURABİYE
Malzemeler 

2 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 limon kabuğunun rendesi
1/2 limon suyu
2,5 su bardağı un
 
Yapılışı

Büyükce bir kabın içine unun dışındaki tüm malzemelri alın karıştırın.Unu azar azar ekleyin ,hamuru özleşene kadar yoğurun,elinize mandalina büyüklüğünde parçalar alın ve yuvarlayın .
Parşömen kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirin,Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15 -18 dak pişirin .fırından çıkarınca isterseniz pudra şeker serpebilirsiniz.

Afiyet Olsun!




TAHİNLİ CEVİZLİ SARMA KURABİYE

Malzemeler

12 -15 adet baklavalık yufka
1 su bardağı şeker
1-1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı tahin
200 gr tereyağ  eritilecek

Yapılışı

 Baklavalık yufkadan birini düz zemin üzerine serin üzerine bir fırça yardımı ile  tereyağın dan sürün,üzerine ikinci yufkayı serin ve ayn işlemi tekrarlayın ,üçüncü yufkayı da seri ve bu kez üzerine tahin sürün 2-3 yemek kaşığı şeker serpin ,2 yemek kaşığı ceviz serpin .Çok sıkı olmayacak şekilde yufkayı 
rulo olarak sarın. Sonra iki parmak eninde keselim ve parşömen kağıdı serili tepsiye yerleştirelim .Bu işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayalım.170 derece de ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin,
fırından çıkarınca soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin .

Afiyet Olsun !


OSMANLI USULÜ GÜL ŞERBETİ

Malzemeler

250 gr kırmızı ve pembe gül yaprakları
3,5 litre kaynar su
2 su bardağı şeker
1 adet limon suyu

Yapılışı

Gül yaprklarını bol su ile yıkayın sonra büyük bir kaseye su doldurun ve bu suda 
en az yarım saat kadar bekletin .Sonra tekerar bir süzgeçin içinde su ile iyice yıkayın.
Sonra üzerine 3,5 litre kaynar su dökün .Üzerine şekeri ve limon suyunu ilave edin.
Sonra yaprakların rengi ve kokusu suya geçince ve soğuyunca bir sürahiye süzerk dökün.
İçine buz ilave edin .Bardaklara servis ederken arzu ederseniz taze gül yaprakları 
veya nane yaprakları ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun!


KÜNEFE

Malzemeler

250 gr kadayıf
150 gr sade yağ
100 gr  tuzsuz künefe peynir

Şerbeti

2 su abrdağı şeker
1,5 su baradağı su
1 dilim limon 

Üzerine serpek için çekilmiş Antep fıstığı

Yapılışı

Yağı küçük bir tavada eritin
Kadyıfı elinizle tiftikleyin.
Üzerine yağı dökün ve iyice bu yağla elinizle karıştırın 
Pişireceğiniz tepsiyi yağlayın .( Elinizde aynı büyüklükte başka bir tepsi daha olmalı daha sonra künefeyi bu tepsiye çevireceğiz)
Kadayıfın yarısını bu tepsiye dizin üzerine peyniri dizin .
Peyniri kalan kadayıf ile hiç peynir gözükmeyecek şekilde kapatın.
 Önceden ısıtılmış fırında 15 20 dakika pişirin sonra öteki tepsiye ters çevirin
Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Fırndan çıkarın sıcak şerbeti üzerine dökün 
Servis yaparken üzerine fıstık serpin
Mutlaka sıcak yenilmelidir

Afiyet Olsun!



ÇİĞ KÖFTE

Malzemeler

250 gr yağsız dana eti dövülmüş 
2 su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1yemek kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı izot biberi
Tuz
1 çay bardağı zetinyağ
2 yemek kaşığı nar ekşisi

Salatası
1 orta boy kuru soğan 
Kırmızı toz biber
Maaydanoz
Taze nane
Zeytinyağ

Yapılışı

Bulguru bir çay bardağı su ile ıslatın .Büyükce ve derin bir tepsiye bulguru alın,
İçine salçayı, baharatları ekleyin .Sonra eti ekleyin ve avuç içlerinizle sürte sürte 25 - 30 
dakika yoğurun.Ara sıra elinizle soğuk su serperek macun gibi olana kadar yoğurun.Üzerine  kontrllü şekilde zeytinyağını da dökün .yoğurmaya devam edin.Arzu ederseniz aci kırmızı biber de ekleyebilirsiniz.Daha sonra elinize ceviz büyüklüğnde alın sıkın marul dizili servis tabağına dizin
Yanına bir tabağa nar ekşisi koyun.
Salatasını da :  soğanını küp olarak küçük küçük doğrayın, maydanoz ve nanaeleri de doğrayın üzerine 
Tuz kırmızı biber ve zeytinyağ ilave ederek karıştırın .
 
Afiyet Olsun!





BÜZGÜLÜ ( BURMA )BAKLAVA

Malzemeler

500 gr hazır baklavalık yufka
150-200 gr eritilmiş tereyağ
2-3 su bardağı çekilmiş ceviz 

Şerbeti için

3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su 
1 limon dilimi

Baklavaya şekil vermek için ince oklava

Yapılışı

Şerbet yapmak için su ve şekeri bir tencereye alın kaynatın içine bir dilim limon atın .
Kyanadıktan sonra bir kenara soğumaya bırakın.
Baklava yufakasını kısa kenarı önünüze gelecek şekilde boylamasına açın
Yufkayı erittiğiniz yağ ile hafi yağlayın .Üzerine  cevizden serpin . İnce oklayı kısa kenarın üzerine koyun ve yufka ile beraber rulo şeklinde sarın kenarlarından tutarak iki elnizle yufkayı ortaya doğru sıkıştırın.Oklavayı içinden çekin. ve yağlanmış tepsiye dizin. Bu işleme tepsi dolana kadar devam edin.
Baklavayı bir parmak kada uzunlıkta kesin üzerine yağıgezdirin .Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin .
Fırından çıkınca  5 dakika ilk sıcaklığı geçtikten sonra baklavalarrı soğuk şerbete batırın ve 5 saniye kadar  bekletin .Servis tabağına alın isetrseniz çayla  isterseniz dondurma ile birlikte sunun

Afiyet Olsun !

ETLİ DÖĞME PİLAVI

Malzemeler

500 gr kuşbaşı et
1 su barrdağı haşlanmış nohut
2 su bardağı dövme haşlanmış
Tuz  karabiber
3 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı et  suyu

Yapılışı

Tenceremize yağı alıyoruz ve eridikten sonra eti koyup kavuruyoruz .Üzerine haşlanmış dövmeyi 
koyup kavurmaya devam ediyoruz .Tuzunu biberini ekliyoruz.Nohutu ilave edip suyunu da ekleyip
hızlı ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Pilav kaynarken 1 kaşık yağ daha ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra servis tabağına alıp sıcak servis  edin .

Afiyet Olsun!


LAHMACUN

Malzemeler 
Hamuru için

4 su bardağı un 
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

İç Harcı

500 gr koyun ve dana kıyması karışık
1 tane soğan 
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yeterince tuz 
1 çay bardağı su

Garnitür
Maydanoz taze nane  Limon
 
Yapılışı

Önce derin ve büyük bir tepsiye  unu alalım ortasını havuz gibi açalım içine tuz şeker  koyalım ve suyu azar azar dökerek bir hamur yoğuralım . Üzerine bir havlu örtelim .Bu arada soğanı küp şeklinde küçük olarak doğrayalım eti ve baharatları salçayı ekleyip yoğuralım üzerine suyu dökelim  bir kenara alalım
Hamurdan küçük küçük bezeler alalım ve açalım açtıktan sonra iç harçtan üzerine elimizle yayarak yerleştirelim .Önceden ısıtılmış 220 dereceli fırında tepsiya dizmiş olduğumuz lahmacunları pişirelim 
Piştikten sonra üzerini bir bez peçete ile çrtelim hem soğumasın hem de kurumasın diye 
Lahmacunların hepsi piştikten sonra maydanoz nane ve limonla servis edelim . Yanına turp da doğrayabilirsiniz .ayran veya şalgamla da sunabilirsiniz .

Afiyet Olsun!
SARMISAKLI KÖFTE

Malzmeler

2 su bardağı köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
4-5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı  biber salçası
Tuz

Sosu 

1 tane domates
1 yemek kaşığı biber salçası 
 yarım su bardağı zeytinyağ
1 baş sarmısak  soyulmuş dövülmüş
Maydanoz  Taze nane Kimyon

Yapılışı

Büyükçe bir tepsiye bulguru alalım.İçine  unu koyalım karıştıralım.
Üzerine suyu yavaş yavaş dökerek yoğurmaya başlayalım salçasını  ve tuzunu da  ekleyelim ve sürte sürte iyice macun kıvamına gelene kadar yoğuralım.
Sonra elimizi ıslatalım ve her biri fındık büyüklüğünde olacak şekilde iki parça alalım elimizde yuvarlayalım yuvarladıktan sonra parmağımızla üzerlerine bastıralım.Hamur bitene kadar işlemi tekrarlıyalım. Bittikten sonra  önceden ocağın üstünde kaynattığımız suyun içine atalım ve haşlıyalım.
Bu arada bir tavaya küp doğranmış domatesi yağı sarmısağı koyup bir güzelce kavuralım.Üzerine Kimyon aci pul biber ve toz kırmızı biber koyalım. Haşladığımız köftelerin suyunu bir süzgeç yardımı ile süzelim .Tekrar tencereye alalım ve hazırlamış olduğumuz sosu üzerine dökelim.Kıyılmış maydanoz ve taze nane ile süsleyelim.Buz gibi ayran ile servis yapalım.

Afiyet Olsun!

YOĞURTLU YAYLA ÇORBASI

Malzemeler

1 çay  bardağı pirinç
3 su bardağı su

1,5 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
kuru nane
tuz 
5 su bardağı tavuk yada et suyu

Yapılışı

Pirinçler yıkanarak 3 su bardağı su ile yumuşayana kadar pişirilir.
Pirinçler piştikten sonra üzerine sıcak et suyu ilave edilir,
 bir tarafta yoğurt yumurta sarısı  ve un karıştırılır.
Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınır ve yoğurt keslmesin diye bu harca eklenir hafif ılınmış ve sulanmış bu karışım çorbaya eklenir ve karıştırılır . Bir iki taşım kaynatılır .
Üzrerine kuru nane serpilir.Tereyağ eritilir kırmızı biber eklenip çorbanın ğzerine dökülür.
Servise hazırdır.

Afiyet Olsun !






 

EZOGELİN ÇORBASI
Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı bulgur
1 orta boy soğan 
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı tereyağ
2 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı nane
2 diş sarımsak
2 litreye yakın sıcak su veya et suyu veya tavuk suyu hangisi varsa

Yapılışı

Tencereye teryağı alalım , rendelenmiş soğanı sarmısağı ekleyerek kavuralım ,nane ve pul biberi salçayı ilave ederek karıştıralım kavuralım.Bir su bardağı yıkanmış süzülmüş mercimeği , pirinci ,bulguru tuzu ekleyelim.üzerine sıcak suyu ekleyelim.Kaynamaya bırakalım ,kaynadıktan sonra oacağın ısısını düşürelim ve kaynamasına devam edelim .Piştikten sonra üzerine kızartılmış ekmek parçaları ve kuru nane serpelim .

Afiyet Olsun !