AŞURE
2 su bardağı aşure buğdayı,
2-3 su bardağı şeker,
1/3 su bardağı nohut,
1/3 su bardağı kuru fasulye,
1.4 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm,
3-4 çorba kaşığı kuş üzümü,
1/2 su bardağı kuru kayısı,
3-4 adet kuru incir,
1/2 su bardağı ceviz içi,
2-3 kahve kaşığı tarçın ,
Hindistan cevizi,
Yapılışı
Buğdayı fasulyeyı, nohutu yıkayıp ayrı kaplarda olmak üzere akşamdan ıslatın. Aşureyi pişireceğiniz zaman
buğdayı 15 bardak suyla büyükçe bir tencerede ateşe koyun .Kaynamaya başlarken üzerinde biriken
köpüğünü bir kevgirle alın ve kapağını örtün .Bir yandan da fasulye ile nohutu ayrı kaplarda pişinceye kadar haşlayın daha sonra soğuk sudan geçirerek soğutun .Buğdayı ağır ateşte karıştırmaksızın ve kesiksiz olarak
kaynatmak suretiyle taneleri kaybolacak derecede ezilinceye kadar pişirin .Buğdayın suyu un çorbası kıvamından hafif suluca bir koyuluğa geldiği zaman şekeri nohutu ve fasulyeyi katın .Bir kaç taşım da bunlarla kaynatıp üzümü kayısıyı ve inciri ekleyin ateşten indirin .5 -10 dakika dinlendirin .Arzu ettiğiniz kaplara koyup soğuduktan sonra üzerlerini dövülmüş ceviz içi, tarçın ve nar taneleri ya da sadece ceviz içi ve hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder