24 Haziran 2018 Pazar



ISPANAKLI HAVUÇLU ÜZÜMLÜ CEVİZLİ SALATA

Malzemeler

1 bağ taze kiçik ıspanak
1 adet havuç
10 adet kiraz domates 
1 yemek kaşığı kuru sarı üzüm
1 Türk kahve fincanı yarıya bölünmüş ceviz içi
Tuz karabiber 
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2-3 yemek kaşığı  balsamik sirke
1 çay kaşığı bal
1 çay kaşığı acı kırmızı biber

Yapılışı

Ispanakları yıkayın ve süzün.
Bir kabın içine kiraz domatesleri yarım olacak şekilde doğrayın.
Havuçları rendenizin ince bıçaklı kısmıyla kurdele gibi doğrayın.
Sonra üzerine ıspanakları üzümü  ekleyin iyice karıştırın.
Bir kaseye zeytin yağını sirkeyi balı koyup karıştırın ,tuz karabiber kırmızı biber ve balı ekleyip çırpın .
Salatanın üzerine dökün.Servis tabağına alın ve üzrine cevizi serpin.Eğer cevizi bir tavada şöyle bir kavurup koyarsanız cevizi hem daha kıtır hale hemde tadını daha güzel bir hale getirirsiniz.

Afiyet Olsun!


ISPANAKLI PEYNİRLİ SALATA

Malzemeler

1 deste yıkanmış ayıklanmış ıspanak
1 adet soğan 
1 adet avacado
1 kaç dilim rockford peyniri
1 kahve fincanı kavrulmuş ve iri doğranmış ceviz
1-2 dal dereotu
3-4 dal maydanoz
1 adet limon suyu 
5-6 yemek kaşığı zeytinyağ
1-2 yemek kaşığı balsamik sirke
1 çay kaşığı hardal
Tuz karabiber  

Yapılışı

Büyükce bir kaba ıspanakları alın üzerine piyaz doğranmış soğanları  dilimlenmiş avacadoları 
doğranmış maydanoz ve dereotunu ekleyin ve karıştırın.Bir kasede karıştırmış olduğunuz baharatları zeytinyağını sirkeyi ve hardallı sosu üzerine dökün.En son peyniri ve cevizleri ekleyip servis tabağına alın.

Afiyet Olsun!



BADEMLİ BAVARİAN PUDING
Malzemeler:

1 kutu Toz Jelatin(içinde 4 zarf var,
1su bardağı Toz Şeker
2 su bardağı Half&Half (tam yağlı süt)
2 su bardağı Whipping Cream(1 su bardağı hazır krema kullanabilirsiniz)
3 su bardağı Süt
1/2 Limon Kabuğu Rendesi
2 tatlı kaşığı Vanilla
1 su bardağı çekilmiş Badem İçi

Yapılışı:

Bir su bardağı şeker ile bir su bardağı sütü orta ateşte kaynatın, içine bademi de ekleyip kaynamasını sağlayin. Kaynadıktan sonra ateşten alın ve bir yere ılıması için bırakın.  1 su bardağı sicak suya 4 zarf jelatini (iki yaprak kadar) atın ve karıştırın.  Jelatinin çok iyi erimesi lazım. Eridikten sonra üzerine 1 bardak soğuk sütü dökün, tekrar karıştırın. Daha sonra, şekerli bademli sütü jelatine tel süzgeçten geçirerek ekleyin.  Ayrı bir kapta whipping creami (hazır kremayı ), half&halfi (tam yağlı sütü) ve sütün kalanını mikserle iyice çırpın. Daha sonra, bademli karışımı ekleyin ve hep birlikte tekrar  mikserle  karıştırın. Daha sonra, hafif yağlanmış bir kek kalıbına  yada arzu ettiğiniz bir kalıba dökün ve akşamdan sabaha kadar buzdolabında bekletin.  Servis yapacağınız da dolaptan alın ve servis tabağına ters çevirerek servis edin, üzerini arzunuza göre meyvalarla da süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun!


DONDURMA ŞEKLİNDE KURABİYE

Malzemeler

200 gr tereya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanlya 
1 adet limon rendaesi
1 paket kabartma tozu
 Aldığı kadar un 3,5- 4 su bardağı 
2 -3 ymek kaşığı damla çikolata
Kırmızı ,yeşil gıda boyası

Yapılışı

Büyükce bir kasede yumurta ,tereyağ ,sıvıyağ, pudra şekeri ve nişastayı koyup mikserle çırpalım.
Un vanilya kabartma tozunu koyup yoğuralım ,damla çikolatayı da ekleyelim. 
Bu aşamada hamuru 3 eşit parçaya bölelim 
Biri sade  kalacak, birisine bir kürdanın ucu ile kırmızı jel gıda boyasından koyalım , üçüncü 
hamura da yeşil jel gıda boyasi koyalım ve renkleri  ortaya çıkana kadar yoğuralım .
Sonra buzdolabında yarım saat  bekletelim .Buzdolabından alıp parşömen kağıdı serili tepsiye bir dondurma kaşığı ile parçarlar halinde koyalım .Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 25 - 20 dakika 
üzerleri kızarana kadar pişirelim .fırından çıkınca bir soğutma ızgarası üzerinde soğutalım .Soğuduktan sonra servis tabağına alalım.

Afiyet Olsun!



JÖLELİ BAVARIAN PUDING

Malzemeler

Jöle İçin   

1 kutu çilek aromalı jöle
250 gr çilek ayıklanmış yıkanmış ve doğranmış
2 su bardağı soğuk su
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı

Bir kaseye kutudan çıkardığınız toz jöleyi koyun,üzerine önce sıcak suyu ilave edin ve jölenin 
iyice çözülmesini sağlayın. Sonra soğuk suyu dökün .İyice karıştırın içine çilekleri ilave edin.
Sonra çok hafif yağladığınız bir kek kalıbına dökün ve buzdolabında en az 1 saat bekletin.Bu arada
Bavarian pudingi bir önceki tarifindeki gibi hazırlayın.Kalıbı buzdolabından alın ve üzerine hazırladığınız pudingi dökün. Buzdolabında bir gece bekletin .Ertesi gün servis tabağına ters çevirin 
taze nane ve orman meyveleriile süsleyin.

Afiyet Olsun !
 
 



YABANMERSİNLİ FINDIKLI RULO KEK

Malzemeler

5 tane yumurta
240 gr pudra şeker'
100 gr un veya kek unu
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu
1 adet limon kabuğu rendesi
2-3 yemek kaşığı dövülmüş fındık
100 gr yabanmersini

Kreaması için 
  
3 su bardağı süt 
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağ
 1  kutu  2 zarf krem şanti
2 çay bardağı süt

Yapılışı

İşe kremayı yaparak başlayalım ve kek olana kadar soğutalım.Bir küçük tencereye şekeri, unu
nişastayı alalım üzerine yumurta sarısını ekleyelim ve karıştıralım .Üzerine sütü ekleyip karıştıralım
sonra bir süzgeç yardımı ile sütlü bu karışımı başka bir tencereye süzün sonra ocağa alalım ve muhallaebi kıvamında pişirelim .Ocaktan alalım ve tereyağını  vanilyayı ekleyelim karıştıralım üzerine streç naylonla kapatalımve kaymak tutmamasını sağlayın soğumaya bırakın.
İki paket zarf  krem şantiyi 2 çay bardağı süt ile çırpalım .Soğumuş olan krema ile karıştıralım ,kek pişene kadar bir tarafta yaad buz dolabında bekletelim.

Diktörtgen bir tepsiyi yağlayın üzerine parşömen kağıdı serin .bir kenara alın
Fırını 180 derecede ısıtın.Yumurtaların  beyazını ve sarısını ayırın .
Önce yumurtaların beyazını çırpın çırparken pudra şekeri kaşıkla azar azar ilave edin  köpürene kadar 
çırpın mikseri kapatıp kaldırdığınızda akmamalı.Onu  bir kenara alın.Yumurta sarılarını ayrı bir kasede pudra şekeri ile rengi açık limon olana kadar çırpın.Unu ilave edip Tahta kaşıkla çırpın .Yumurta beyazını üç defada  kek hamuruna ilave edin ve bir spatula ila  katlayarak hamura yedirin.
Sonra kek hamurunu tepsiye dökün.Isıttığınız fırına koyun ve kapaüını hiç açmadan 15 ile  17 dakika pişirin.Fırını kapatın ve 5 dakika kadar fırında tutun.Bu arada mutfak tezgahına bir temiz havlu açın 
üzerine parşömen kağıdı serin üzrine pudra şekeri serpin.Fırından çıkardığınız keki bu havlunun üzerine ters çevirin, ve havlu ile birlikte sarın soğumaya bırakın.
 
Kek soğuduktan sonra havluyu açın ruloyu düz haline geri getirin.Üzerine kremayı sürün içine yabanmersinini yerleştirin.ve ruloyu kısa tarafından rulo olacak şekilde sarın.Servis tabağına 
alın ve artan kremayı bir sıkma torbsına alın ve şekilli olarak kekin üzerine sıkın sıktığınız kremının 
üzerini fındık ve yabanmersini ile süsleyin.Buzdolabında en az iki saat bekletin .

Afiyet Olsun!


CEVİZLİ SUSAMLI KEK

Malzemeler

3 tane yumurta 
1 su bardağı şeker
100 gr teryağı
1 çay bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1,5 - 2 su bardağı un
1 çay bardağı  dövülmüş ceviz
1 -2 tatlı kaşığı susam

Yapılışı

Yumurta ve şekeri iyice köpürüne kadar çırpın. Tereyağını ve sütü ekleyelim çırpmaya devam edelim.
Vanilya kabartma tozunu da ilave edelim .Üzerine unu eleyelim ve tahta kaşıkla çırpalım .Cevizi ve
susamı da ekleyin. Yağlanmış un serpilmiş bir küçük dikddörtgen kek kalıbında önceden ısıtılmış
180 derecede 25-35 dakika pişirelim.Piştiğini bir kürdanla kontrol edelim kürdan temiz çıktıysa kek 
pişmiştir. Fırından çıkaralım ve soğutalım.Arzu ederseniz pudra şeker  de serpebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

MEYVELİ KEK

Malzemeler

4 tane yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı  sıvıyağ
2,5 su bardağı un 
 1 paket vanilya 
2- 3 yemek kaşığı sıcak su
1 paket kabartma tozu 
1 limon rendesi
1 kase karışık orman meyvesi
yeteri kadar file badem

 Kreması için

Kreaması için 
  
3 su bardağı süt 
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağ
 1  kutu  2 zarf krem şanti
2 çay bardağı süt

Yapılışı


Önce kremayı yaparak başlayalım ve kek olana kadar soğutalım.Bir küçük tencereye şekeri, unu
nişastayı alalım üzerine yumurta sarısını ekleyelim ve karıştıralım .Üzerine sütü ekleyip karıştıralım
sonra bir süzgeç yardımı ile sütlü bu karışımı başka bir tencereye süzün sonra ocağa alalım ve muhallaebi kıvamında pişirelim .Ocaktan alalım ve tereyağını  vanilyayı ekleyelim karıştıralım üzerine streç naylonla kapatalımve kaymak tutmamasını sağlayın soğumaya bırakın.
İki paket zarf  krem şantiyi 2 çay bardağı süt ile çırpalım .Soğumuş olan krema ile karıştıralım ,kek pişene kadar bir tarafta yaad buz dolabında bekletelim.

Yumurta ve şekeri çırpın.
Sıvıyağı ekleyin çırpmaya devam edin.
Unu vanilyayı ve kabartma tozunu yumurtalı karışımın üzerine  eleyin 
İyice karıştırın sıcak suyu ilave edin ,limon kabuğunuda ekleyin.
Yağlanmış ve un serpilmiş bir kek kalıbına dökün 
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 -25 dakika  pişirin.
Keki soğuması için tel ızgaraya ters çevirin 
Kek  soğuduktan sonra keki enine ortadan kesin arasına krema sürün.
Öteki kek parçasını üzerine koyun ve krema ile her tarafını krema ile kaplayın.Üzerine 
meyveleri dizin , file bademleri de serpin ,kenarlarına da bademlerden serpin 
En son pudra şeker de serpin ve servis yapın.

Afşyet Olsun!




KARNIYARIK

Malzemeler

12 adet patlıcan
250 gr kuzu kıyma 
75 gr dana eti küp şeklinde doğranmış
1 büyük soğan
1 küçük domates küp doğranmış
Tuz 
Kırmızı biber
Karabiber
1 yemek kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
2 -3 su bardağı sıvıyağ 

Üzeri için

1 büyük domates 
1 tane yeşil sivri biber

Yapılışı

Patlıcanları çizgili olarak soyalım ve uzunlamasına bıçakla derin olmayacak şekilde keselim .
Tuzlayalım bir kenarda bekletelim.
Bu arada iç harcını hazırlayalım 
Soğanı  küp şeklinde doğrayalım ve zeytin yağ ile birlikte tencereye alalım kavuralım .
Üzerine eti ilave edip kavurmaya devam edelim . Soğan ve et kavrulduktan sonra salçayı  ve baharatları ve domatesi ekleyip şöyle bir kavuarlım .Bir kenara soğumaya bırakalım.
İç harcımız soğuyana kadar bir tavaya 3 su bardağı sıvıyağı alalım  patlıcanları kızartalım 
Patlıcanları kızartınca kağıt havlu serili bir tepsiye alıp yağını süzdürelim.
Daha sonra bir borcam tepsiye veya bir fırın tepsisine patlıcanları dizelim.
Ortalarından kestiğimiz  patlıcanların ortalarına 1-2 yemek kaşığı iç harcından dolduralım
Üzerlerine birer dilim domates ve yeşil biberden süsleyelim .
Patlıcanların aralarından 1 çay bardağı sıcak sı dökelim
200 dereceli fırında 30 dakika pişirelim.
Fırından çıkınca arzu edilirse sarmısaklı yoğrtla servis yapabilirsiniz

Afiyet Olsun!

ERİKLİ TART

Malzemeler

2 su bardağı  un
2 yemek kaşığı şeker
1 fiske tuz
150 gr soğuk tereyağı 
2 yemek kaşığı su
 
Üzeri için 

500 gr kırmızı erik
Yarım su bardağı şeker
File badem 
Pudra şeker

Yapılışı

Soğuk tereyağını küp küp doğrayın.Büyük bir kaseye unu tuz ve şekeri alıp karıştıralım .Tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla uafalayın suyu ekleyip yoğurun Yumuşak bir hamur elde edin.Hamuru 
buzdolabında 20 dakika dinlendirin.Bu arada erikleri yıkayın çekirdeklerini çıkarın ve ince ince 
dilimleyin.Hamuru dolaptan çıkarın iki adet parşömen kağıdı arasında 3-4 mm inceliğinde  açalım
Üzerine  2 yemek kaşığı şeker serpin.Kenarlardan 3cm boşluk kalacak şekilde ortasına şekerle karış
tırdığımız erikleri gelişi güzel yerleştşrelim .Hamurun kenarlarını eriklerin üzerine gelecek şekilde 
katlayarak  kapatalım.Katlanmış kenar hamurunun üzerine de şeker serpelim.
170 derecede ısıtılmış fırında 35 - 40  dakika kadar pişirin.
Üzerine file badem  ve pudra şeker serpelim .Ilıyınca  dondurma ile servis yapabilirsiniz.



PATLICANLI TAVUK
CHICKEN  EGGPLANT PARMIGIANA

Malzemeler
4 -6 adet tavuk göğsü dövülerk inceltilmiş
2 adet bostan patlıcan
1 adet domates
5-6 diş sarmısak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
120 gr kadar ricotta  peyniri keçi peyniri de kullanabilirsiniz
100 -120 gr rendelenmiş mozarella kaşar peynir de kullanabilirsiniz
100 gr parmesan peynir
2-3 yemek kaşığı un 
4-6 yemek kaşığı galeta unu
2  tane yumurta
Yeteri kadar tuz ,kırmızı biber ,karabiber
1-2 dal fesleğen yaprakları
Kızatmalar için sıvıyağ veye ay çiçekyağı
Yapılışı
 
Patlıcanların kabuklarını çizgili olarak soyun ,uzunlamasına kesip dilimleyin .
Patlıcanları kızgın yağda çok hızlı şekilde kızartalım.Kağıt havlu üzerinde yağını alın. Fırında da pişeçeği için biraz diri kalmalılar. Açık altın rengi olmalılar .Tavuk göğüsleriniortan boylamasına kelebek gibi açın.İkiye bölün.Bir buzdolabı poşetine koyup üzerlerine tokmakla vurup inceltin .Tavuk şnitzel boyutlarında olmalılar.Sonra üç tane kap alın birine un , birine yumurta ve birine de galeta unu koyun .Bir tavaya 1 çay bardağı sıvıyağ koyun ocağın altını açın.Tavukları önce una sonra yumurtaya ve sonra da galeta ununa bulayıp tavada kızartın.Kağıt havlu serşlş bir tepsiye pişen tavukları yağı süzülsün diye koyun.Bir kaseye salça ve 2-3 yemek kaşığı su koyun karıştırın .Tavuğu pişireceğiniz
Tepsinin tabanını hafifçe yağlayın.Domatesleri halka olarak doğrayın ve tepsiye yerleştirin .Üzerine
Salçalı sostan bir fırça ile sürün .Domatesin üzerine bir dilim kızarmış patlıcan koyun .patlıcanın üzerine rıcotta peyniri  sürün.üzerine Kızarmış olduğumuz tavuktan  bir dilim yerleştirin üzzerine salçadan sürün ve tekrar patlıcan dilimi yerleştirin.Bu işlemi 
Patlıcan ve tavıklar bitene kadar devam edin.Tüm işlem bitince sostan artıysa patlıcanların üzerine sürün ve önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin pişince fırından tepsiyi alın ve üzerine kaşar ve parmesan peynirinden serpin ve tekrar üzerindeki peynirler eriyene kadar fırınlayın
5 dakika kadar  Fırından çıkarınca sıcak olarak Servis edin .Arzu ederseniz yanına spagetti pişirebilirsiniz.

Afğyet Olsun !






ÇİLEKLİ KREMALI KEK

KREMALI BROWNIE

Malzemeler

200 gr  çikolata
100 gr tereyağ
1 su bardağı şeker
 Yarım su bardağı esmer şeker
3 yumurta
1 4 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
1 2  su baradağı un
1 4  su bardağı kakao 

Yapılışı

Çikolata ve yağı bir kasede ben-marie usulu eritin.Bir kenara alın ılıtın.
Şeker ve yumurtayı çırpın ,tuzu ve vanilyayı ekleyin.Üzerine çikolatayı ekleyin.
Un ve kakao eleyerek ilave edin. Birbirine karışacak kadar karıştırın.Parşömen  kağıdı yerleştirdiğiniz bir kalıba dökün. 170 dereceli fırında 25 -30  dakika pişirin . Hafif  soğuyuna  üzerine  100 gr  çikolatayı   eritip dilimlemiş olduğunuz Brownie nin üzerlerine dökün.Fıstıkla süsleyin.