25 Kasım 2012 Pazar

AŞURE









AŞURE

2 su bardağı aşure buğdayı,
2-3 su bardağı şeker,
1/3 su bardağı nohut,
1/3 su bardağı kuru fasulye,
1.4 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm,
3-4 çorba kaşığı kuş üzümü,
1/2 su bardağı kuru kayısı,
3-4 adet kuru incir,
1/2 su bardağı ceviz içi,
2-3 kahve kaşığı tarçın ,
Hindistan cevizi,

Yapılışı

Buğdayı  fasulyeyı, nohutu  yıkayıp ayrı kaplarda olmak üzere akşamdan ıslatın. Aşureyi pişireceğiniz zaman
buğdayı 15 bardak suyla  büyükçe bir tencerede ateşe koyun .Kaynamaya başlarken üzerinde biriken
köpüğünü bir kevgirle alın ve kapağını örtün .Bir yandan da fasulye  ile nohutu  ayrı kaplarda pişinceye kadar haşlayın daha sonra soğuk sudan geçirerek soğutun .Buğdayı ağır ateşte karıştırmaksızın ve kesiksiz  olarak
kaynatmak suretiyle taneleri kaybolacak  derecede ezilinceye kadar pişirin .Buğdayın suyu un çorbası kıvamından hafif  suluca bir koyuluğa geldiği zaman şekeri nohutu ve fasulyeyi  katın .Bir kaç taşım da bunlarla  kaynatıp  üzümü kayısıyı  ve inciri ekleyin ateşten indirin .5 -10 dakika  dinlendirin .Arzu ettiğiniz kaplara koyup soğuduktan sonra üzerlerini dövülmüş ceviz içi, tarçın ve nar taneleri  ya da sadece ceviz içi ve hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın.

Afiyet Olsun !

Hiç yorum yok: