29 Şubat 2012 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE














İÇLİ KÖFTE




Malzemeler



250 gr.yağsız dana eti(dövülmüş ya da robotta çekilmiş)
1.5  su bardağı  köftelik bulgur
3 kahve kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı  kimyon
1 çorba kaşığı biber salçası



İçi için



250 gr. koyun kıyma
2 adet soğan
1/2 demet maydanoz
4-5 çorba kaşığı margarin
1çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber






Sosu için


4-5 diş sarımsak

Kırmızı biber
2 kahve fincanı zeytinyag




Önce ince küp halinde  doğranmış soğanları 4/5 kaşık yağda pembeleşinceye kadar çevirin,sonra 1 tatlı kaşığı  biber salçasınıda ekleyin.Sonra kıymayı ekleyip şöyle bir çevirin,üzerine kırmızı toz biberi ,karabiberi ve bir tutam tuzu ekleyin.Ateşten alıp maydanozu ekleyin ve bir kenara soğumaya bırakın.Bu işlemi bir gece önceden yapıp buzdolabında bekletirseniz,daha iyi sonuç alırsınız.


Köftenin Dış Harcı:


Bulguru yıkamadan önce büyükçe bir tepsiye koyunuz.Kırmızıbiber,kimyon ve tuzu atın,1 bardak soğuk su serptikten sonra ,avuçlarınızla 35-40 dakika kadar yoğurun sonra yoğururken bulgurun birleşmesi icin yumuşayıncaya kadar ara sıra su serpin.Daha sonra biber salçasını da ekleyin yoğurun,sonra 250 gr. çekilmiş dana etini ekleyerek tekrar hamur haline gelene kadar ve yumuşayıncaya kadar 15-20 dakika kadar daha yoğurun.
Köfte hamurunu bir yumurta kadar veya daha küçük parçalara bölerek ıslak avuclarınız arasında ve yumurta şeklinde yuvarlayınız.Uçlarından işaret parmağınızı ,batırıp öbür uçlarına kadar burguluyarak genişletiniz ve boş yumurta kabuğu şekline getirin,tabi bunun ince yapılması makbuldür.Sonra boşluğu hazırladığınız içle doldurup ağzını muntazam şekilde kapatın ,sanki yuvarlak poğaça yapıyor gibi yuvarlayın .Bu işlemi köfte hamuru bitene kadar yapın.Buzdolabında bekletin.Yemek vaktinden 35 -40 dakika önce :bir tencerede 7-8 bardak suyu kaynatın,içine biraz tuz atın,hatta birkaç damla limon suyu koyabilirsiniz,su kaynayınca köfteleri içine atınız,20 dakika haşlayınız.sonra haşladığınız sudan köfteleri bir kevgirle başka bir servis tabağına  aln.Sıcak sıcak servis yapın.Üzerine sosunu gezdirip,maydonazla süsleyin.



Afiyet Olsun!



1 yorum:

Adsız dedi ki...

Turk mutfaginin en zor yemeklerinden biri. Hic denemedim ama cok severim

Seval