10 Kasım 2015 Salı

ADANA USULÜ KABAK TATLISI






ADANA USULÜ KABAK TATLISI

Malzemeler

2 çay bardağı sönmemeiş kireç (aktarlarda ya da inşaat malzemeleri
satan yerlerde bulunur )
3,5 -4 litre su

1 büyük boy balkabağı
 dilimlenecek
doğranacak

Şiresi İçin

1 kilo kabak için
1 kilo şeker
5 su bardağı su

3 kilo kabak için
15 bardak su

Kabağınızın miktarına göre bunu siz de ayarlayabilirsiniz.

Yapılışı

Önce kireç kayağını oluşturacağız , bu işlemi  bir gece önce yapacağız.4 lıtre suya 2 çay bardağı sönmemiş kireci ıslatın .6-7 saat öyle bırakın kireç dibe çökecektir,ve üzerinde köpük gibi şeyler oluşacaktır .O köpükleri  çıkarın altaki berrak su sizin kullanacağınız sudur.Bu suyu bulandırmadan başka bir kaba aktarın.Dilimleyip doğramış olduğunuz kabaklrı bu suda 7 -8 saat bırakın.Sonra kabakları çıkarın iyice yıkayın büyükce bir kapta su içinde bırakın ve bu işlemi bir kaç kez tekrarlayın .Suyu süzün  1 kilo şekere 5 su bardağı su olmak üzere tencereye koyun ve kaynatın
su kaynayınca kabakları ekleyin.Kabaklar pişmeye başlayınca cam gibi şeffaflaşacaktır .Bir kürdanla
pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.Piştiğin de sertleşecek ve kıtır kıtır bir tatlı olacaktır.
Pişince ocaktan alın ve soğuması için bir yere bırakın.Soğuyunca buzdolabında bekletin soğuk olarak kahve ile ya da dondurma ile servis yapın .

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok: