PROFİTROL
Malzemeler
4 adet yumurta
220 gr su
110 gr tuzsuz tereyağ
220 gr un
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı tuz
Kreması İçin
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı kakao
5-6 yemek kaşığı şeker
Limon kabuğu
1 tatlı kaşığı vanilla
1 zarf krem şanti
Yapılışı
Önce kremayı yapalım.
Unu, şekeri, nişastayı,ve kakaoyu bir tencereye
koyun kuru iken iyice karıştırın.Yumurta sarılarını kırın sütü üzerine
dökün.Karıştırın ve ateşe koyun, pişerken devamlı karıştırın sonra ocağın altını
kısın karıştırmaya devam edin.Limon kabuğunu ve
vanillayı ekleyin.Ocaktan alın ve soğumaya bırakın
ama ara ara karıştırın ki üzeri kaymak
tutmasın.İyice soğuduktan sonra 1 zarf krem şantiyi üzerine dökün ve mikserle
çırpın.Krema hazır.
Şimdi profitrolu yapalım.
Suyu küçük bir tencereye koyun kaynatın kaynarken
yağı ekleyin.Yağ eriyince ve kaynarken elenmiş
unu birden dökün ve hızlı hızlı karıştırın
.Ocağın altını kapatın .Hamuru ayrı derin bir kaba alın,yumurtaları birer birer
ekleyip çırpın.İyice karışınca hamuru tırtıklı uç takılı torbaya doldurun ve
parşömen kağıdı serili fırın tepsisine birer
parmak arayla halka şeklinde sıkın.Eğer artarsa ki benim arttı ve ben top
şeklinde de yaptım.Sonra 180 dereceli fırında 15-20 dakika üzerleri
pembeleşinceye
kadar pişirin.Piştikten sonra hemen fırından
çıkarmayın.5 dakika dinlendirin.Profitroller iyice soğuduktan sonra halkaları
ortasından kesin arasına kremdan sıkın.Ayrıca top şeklinde olanları da ortadan
kesip krema ile doldurun.Halka olanların üzerine pudra şeker serpin,top
olanların üzerine yumurta fırçası ile hafif bal sürün,ve dövülmüş fıstık
serpin.Tatlılarınızı servis tabağına alın ve istediğiniz bir içecekle veya
dondurmayla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder