17 Mart 2017 Cuma

CEVİZLİ AY ÇÖREĞİ









CEVİZLİ AY ÇÖREĞİ

Malzemeler

250 gr un
75 gr tereyağ
1/2 paket vanilya
3 4 yemek kaşığı pudra şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 çay bardağı un açmak için
2 tane  yumurta
1/2 limon kabuğu rendesi
1 kahve fincanı süt

İç Harcı

1 su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta akı
1 çay kaşığı  tarçın
1 çay kaşığı yenibahar

Yapılışı

Öncelikle iç harcı hazırlayarak başlayalım.Çekilmiş cevize şeker baharat ve yumurta akını ekleyelim,arzu ederseniz yarım limon kabuğu da ekleyebiirsiniz.Malzemeleri karıştırark katı bir iç harç elde edlim ve bir  kenara bırakalım.
Hamur tahtasına elenmiş unu daire şeklinde açın ,ortasına mayayı bir kahve fincanı süt ile karıştırarak
ve iç çevresinden un yedirerek yumuşak bir hamur elde edelim .Sonra çevresindeki unuda tamamıyla
mayayı kapatarak bir süre bekleyelim. Kapattığımız un yer yer çatlayınca ortasını tekrar açarak
yağ ,şeker ,vanilya ve limon kabuğunu (renedesi) da koyup 1 yumurtayı da kırdıktan sonra yoğurarak
kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.Ceviz büyüklüğünde parçalara bölelim avuç içinde
düzgünce yuvarlayınız.Kurumaması için üzerine nemli bir bez örtün.
Yuvarlanmış hamurları hafifççe unlayarak merdane ile  oval olacak şekilde açın daha sonra hazırladığınız içi  koyup uçlara doğru incelterek sigara gibi sarın dışta kalan kenarları ay şekli vererek yağlanmış    tepsiye aralıklı dizin.Tepside de biraz bekletip mayalandırdıktan sonra 1 yumurta sarısı sürüp 175 derece de çnceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 10- 15 dakika pişirin.

Afiyet Olsun !

Hiç yorum yok: