8 Haziran 2014 Pazar

PİRZOLALI SARMA BÖREK






PİRZOLALI SARMA BÖREK

Malzemeler

16 adet  kuzu pirzola
16 adet baklavalık yufka
2 adet domates
1 adet yeşil biber
10 adet mantar
2-3 diş sarmısak
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr tereyağ
1 yumurta sarısı
Susam
Karabiber
Kırmızıbiber
Tuz

Yapılışı

Önce pirzolalarınızı fırın tepsisine dizin ve hafif bir şekilde pişirin.Domatesleri küp şeklinde doğrayın,biberleri de küçük doğrayın,mantarları da dilimleyin,sarmısakları soyun ve dövün bunları hep birlikte tereyğı ile  soteleyin.Sonra tereyağını eritin sıvıyağı ekleyin.Yufkaları yağlı karışımla
fırçalayın,sonra kare elde edecek şekilde katlayın ortasına sotelemiş olduğunuz karışımdan koyun üzerine pirzola koyun ve muska biçiminde katlayın .Sonra bunları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.Misafirler gelmeden  20 dakika kadar 170 dereceli firinda üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

Afiyet Olsun!

14 Şubat 2014 Cuma

KURU KAYISI REÇELİ






















KURU KAYISI REÇELİ



Malzemeler



1 kilo kuru kayısı
1 kilo toz şeker
2 dilim  limon



Yapılışı



Kuru kayısıları akşamdan soğuk su ile sabaha kadar ıslatın.Sabah suyunu süzün .
Üzerine toz şekeri dökün veşeker kendi kendine eriyene kadar bırakın.Şeker iyice sulanınca
büyükce bir tencereye aktarın ve yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin.Kaynarken içine limon dilimlerini atın.Kayısılar iyice açılınca ve rengi altın rengini alınca ateşten alın .Üzerini kapatmadan
tenceresinde soğumaya bırakın.Tamamen soğuduktan sonra kavanozlara koyun.Arzu ettiğiniz zaman
servis yapn.Kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacaktır.



Afiyet Olsun!




12 Şubat 2014 Çarşamba

ADANA USULÜ PATLICAN GÜVECİ




ADANA USULÜ
PATLICAN GÜVECİ

Malzemeler

3-4 adet büyük boy patlıcan
750 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 parça kemikli et
1 baş sarmısak
5-6 adet domates
2 adet sivri biber arzuya göre acı olabilir
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
150 gr tereyağ

Yapılışı

Önce yemeğimizi pişireceğimiz toprak güvecimizi  yağlıyoruz.Sonra sırası ile; eti ve kemikli eti
yerleştiriyoruz aralarına kabukları soyulmuş olan 1 baş sarmıskları serpiştiriyoruz ,onun da üerine tereyağın yarısını küçük parçalar halinde kesipkoyuyoruz .Sonra iri küp şeklinde doğramış olduğumuz patlıcanları etler görülmeyecek şekilde diziyoruz.Sonra 1 çay bardağı suya 1 çorba kaşığı salçamızı koyup karıştırıyoruz.Baharatlarınıda ekleyip bırakıyoruz.Patlıcanların üzerine doğradığımız
domatesleri de yerleştirdikten sonra yeşil sivri biberleri de doğruyoruz.Geriye kalan tereyağını da aynı şekilde küçük parçalar halinde biberlerin üzerine kesip koyuyoruz.Salçalı baharatlı suyu da üzerine döktükten sonra patlıcanların soyduğumuz kabukları ile tavamızın üzerini  kapatıyoruz.
Önce 250 dereceli fırında sonra 200 dereceli fırında 1 -1,5 saat kadar suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Piştikten sonra 5- 10 dakika dinlendirin sofraya getirip sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun!


9 Şubat 2014 Pazar

SAHLEP









SAHLEP



Malzemeler



4  çay fincanı  süt
4 tatlı kaşığı sahlep
4-5 tatlıı kaşığı şeker
Tarçın



Yapılışı



Sütü küçük  bir tencereye koyun içine sahlebi ekleyin.Karıştırarak kaynatın, süt kaynayınca şekeri
ekleyin ,Tekrar kaynamasını sağlayın sıcak sıcak fincanlara doldurun üzerine tarçın serpin servis yapın.




Afiyet Olsun !

3 Şubat 2014 Pazartesi

KREMALI TAVUKLU PIRASA ÇORBASI





KREMALI TAVUKLU PIRASA  ÇORBASI

Malzemeler

250 gr tavuk eti {fındık büyüklüğünde doğranmış}
2 adet pırasa
2 adet patates
1 kahve fincanı sıvıyağ
2 su bardağı süt 
2 çorba kaşığı un 
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz 
Karabiber

Yapılışı

Önce doğranmış tavuk etini 2 su bardağı su ile haşlıyoruz.Tavuk eti haşlanırken pırasayı ve patatesi küçük küçük doğrayın.Sıvıyağı küçük bir tencereye alıp kızdırın içine pırasayı ve patatesi  atıp şöyle bir kavurun.Tavuk  eti pişince üzerine kavurduğunuz pırasalı patatesi ilave edin .Bir 5-10 dakika haşlansın.Bu arada siz bir tavaya tereyağını koyup eritin eriyince üzerine unu dökün kavurun un kavrulunca 2 bardak sütü ilave edin iyice karıştırın ki , un topaklanmasın.Sonra bunu kaynayan çorbanın  içine  ilave edin.Tuzunu ve karabiberinide ekledikten sonra 15 dakika kadar daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.5 dakika dinlendirin  sıcak servis edin.Arzu ederseniz yağda kavrulmuş bayat ekmekle de servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun!







10 Ocak 2014 Cuma

TUZLU ÇUBUK, KURABİYE



TUZLU ÇUBUK, KURABİYE

Malzemeler

1 adet yumurta
125  gr margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çaybardağı sıvıyağ canola
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
2 çorba kaşığı sirke
1/2 limon suyu
Alabildiği kadar un 3,5-4 su  bardağı kadar

Üzeri için

Yumurta sarısı
Susam

Yapılışı

Un hariç tüm malzemeleri büyükce bir kaba koyun ve iyice birbirine karıştırın. Üzerine unu azar azar ilave  edip yoğurun.10- 15 dakika dinlendirin.Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde koparıp elinizde
yuvarlayarak uzatın ikiye katlayıp saç örgüsü gibi kıvırın yağlanmış tepsiye dizin.Üzerine yumurta
sarısı sürüp susam serpin.180 dereceli fırında üzerleri pembe olup kızarıncaya kadar pişirin.
Soğuyunca çayla ya da seçtiğiniz  bir içeceğin yanında   servis yapın.

Afiyet Olsun!





KÖFTELİ TARHANA ÇORBASI















KÖFTELİ  TARHANA  ÇORBASI

Malzemeler

Hamuru için

500 gr ince bulgur
100 gr irmik
75 gr un
250 gr dövülmüş dana eti
2 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Kırmızıbiber
Reyhan
Kimyon

İçi  için:
250 gr yağlı kıyma
100 gr  margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
200 gr kuru soğan
Karabiber
Kirmizibiber

Çorbası için

12-15 adet tarhana
15  su bardağı su ya da et suyu

Yapılışı

Tarhananızı bir gece önceden üzeri kapanana kadar suyla ıslatın.Sabah suda çözülmüş olan tarhanayı
elinizle yoğurun.Bir süzgeçle süzün .Süzdükten sonra kalan posanın üzerine biraz dahasu ekleyip tekrar yoğurun ,tekrar süzün .Sonra pişirin ve suyunun kalınlaşmasını sağlayın.Eğer et suyu yoksa içine
tavuk bulyonda atabilirsiniz.

Soğanları ince küp şeklinde doğrayın.Tavaya yağ koyup kavururken 250 gr  kıymayı da ekleyin tuzu karabiberi ve kırmızı biberi ilave edip iyice pişirin.Soğumaya bırakın.500 gr. köftelik bulguru  az
bir su ile ıslatın üzrine irmik ve unu ilave  edin  iyice yoğurun.Yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın,yuvarlak top haline getirip parmağınızla  poğaça yapacak gibi açın
içine bir tatlı kaşığı ile kıymalı harcından koyup sıkılaştırarak elinizle yuvarlayıp top haline getirin.Bu işlemi hamur ve harcınız bitene kadar devam edin.İşlem bittikten sonra yaptığınız topları buzdolabında
1-2 saat bekletin .Yemek saatinden önce tarhananın suyunu kaynatın ve içine yapmış olduğunuz  köftelerinizi atıp pişirin .Piştikten sonra kırmızı biberli kızmış yağı üzerine dökün ,kimyonla da
süsleyin .Sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun!






3 Ocak 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI


ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI

Malzemeler

20 adet kuru patlıcan
1,5 su bardağı pirinç
2 adet soğan
3 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
6-7 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kara biber
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon suyu
2 çay bardağı zeytinyağ
Tuz

Yapılışı

20 adet patlıcanı akşsmdan suya ıslatın .Soğanı  ince küp şeklinde doğrayın,zeytinyağını bir tavaya
koyun üzerine soğanı dökün ve kavurmaya başlayın,rengi pembeye  dönerken çam fıstığını ekleyin
tekrar kavurmaya devam edin .Yıkamış  ve süzmüş olduğunuz pirinci de üzerine ekleyip kavurma işlemine devem edin.Baharatları , tuzu ve şekeri ilave edin.Üzümü de en son olarak ekleyip kavurun.
Üzerine 1 bardak su ekleyin ve pirincin hafifçe pişmesini sağlayın.Ateşten aldıktan sonra limon suyunu üzerine dökün ve maydanozu doğrayın.Şöyle bir karıştırın soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra teker teker patlıcanlarınızı yarıya kadar doldurun.Tencereye dizin suyunu üzrini kapatacak kadar koyun.Ve
üzerine bir tabak ya da ağırlık koyup pişirin.Piştikten sonra suyunu süzün ve tenceresinde soğumaya
bırakın .Soğuduktan sonra servis tabağına alın kuru domates ve limonla süsleyin.

Afiyet Olsun !

9 Aralık 2013 Pazartesi

KIYMALI SİGARA BÖREĞİ















KIYMALI
SİGARA
BÖREĞİ

Malzemeler

2 adet yufka
250 gr  kiyma
1 adet   soğan
6-7 dal  maydanoz
1 adet yumurta beyazı
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber

Yapılışı

Önce  iki yufkayı üçgen olacak ,sekilde 12 eşit parçaya kesin.İki yufkadan 24 tane üçgen elde edeceksiniz .Sonra kıymayı bir tabağa alın ve ince küp şeklide soğanları doğmayın maydanozuda ince doğurayın kıymaya ekleyin,baharatlarını da serpin ve iyice  karıştırın.sonra yufkaların içine hacınızdan koyup sarın ,ucunu yumurta beyazı ile yatıştırın.Bu işleme  yufkalar bitinceye kadar devam edin.Sonra kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın .Sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun!





3 Aralık 2013 Salı

KAĞITTA BALIK




KAĞITTA  BALIK

Malzemeler

4 dilim çipura
12 adaet kiraz  cherry domates
1 adet kırmızı biber
1 orta boy soğan
2 -3 diş sarmısak
1/2 limon suyu
1 kahve fincanı zeytinyağ
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kekik
Yağlı kağıt ya da parşömen kağıdı

Yapılışı

Büyük bir kapın içinde doğranmış soğanı, (piyaz) biberi,  domatesi ,dövülmüş sarmısağı, ve baharatları iyice karıştırıyoruz.Sonra balıkları da koyup örsenlenmeden karıştırıyoruz.Sonra parşömen kağıdına balığı koyup üzerine harcından  ekleyip kağıda sarıyoruz.Bu işlemi tüm balıklar bitene kadar yapıyoruz.Sonra balıkları tepsiye yerleştirip 180 derecede 15 -20 dakika pişiriyoruz.
Piştikten sonra tabaklara alıp limon ve yeşillikle servis yapın..

Afiyet Olsun!

29 Kasım 2013 Cuma

BADEMLİ KAVALA KURABİYE








BADEMLİ  KAVALA  KURABİYE

Malzemeler

1 su bardağı ince çekilmiş badem
2,5-3 su bardağı un elenmiş
3/4 su bardğı pudra şeker
150 gr tereyağ
1 adet tüm yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 paket vanilla
1 paket kabartma tozu
3-4 çorba kaşığı pudra şeker üzerine
serpmek için

Yapılışı

Bademle unu kısık ateşte yanmayacak şekilde hafifçe kavurun,rengi biraz dönünceye kadar.Sonra
başka bir kabın içinde pudra şeker, oda sıcaklığındaki tereyağ,yumurtalar, vanilla ve kabartma tozu
iyice karıştırılır ,üzerine kavurup ılıklaşmış olan un ve bademli karışım dökülüp yoğurulur,Merdane
ile 1cm kalınlığında  açılır ay ve yıldız şeklindeki kurabiye keseceği ile kesilip yağlı kağıt serili tepsiye  birer parmak aralıkla yerleştirilip önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında 10 -12 dakika kadar yakmadan ve rengi değişmeden kurutularak pişirilir.Tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şeker serpilir.

Afiyet Olsun!

19 Kasım 2013 Salı

KÜTÜK PASTA




KÜTÜK PASTA

Malzemeler

5 yumurta
1 su bardağı pudra şeker
2/3 su bardağı un
3/4 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanılla
1/4 çay kaşığı tuz
2-3 çorba kaşığı kakao
Limon kabuğu

Krema

3 su bardağı süt
7-8  çorba kaşığı  toz şeker
4-5 çorba kaşığı un
100 gr margarin
5 çorba kaşığı kakao
50 gr kadar şekersiz çikolata

Sade Krema
3 paket krem şanti
5 çay bardağı süt
Taze kırmızı yaban mersini
Sarı gıda boyası

Yapılışı

Önce tepsiyae parşömen kağıdı serin ve yağlayın.Sonra  beyazını ve sarısını ayırdığınız yumurtaların sarılarını yarım su bardağı şekerle iyice çırpın ta ki rengi açık sarı olana kadar.beş adet yumurta beyazını da yarım su bardağı şekerle çırpın.Daha sonra yumurta sarılarını unla  birlikte  tahta kaşıkla çırpın . sonra yumurta beyazını ,üç defada olmak üzere sarılarına ekleyip tekrar tahta kaşıkla
çırpın .Vanillayı ,limon kabuğunu ,ve  kabartma tozununu ekleyin.Tepsiye dökün ve 10 dakika
180 derecede pişirin.Sonra fırından alın üzerine pudra şekeri serpilmiş havlunun üstüne koyun parşömen kağıdını çıkarın sıcakken  havluya sarın.
Daha sonra aynı malzemeleri (kakao hariç) kullanarak bir de vanillalı kek pişirin.Onu da fırından
çıkarınca havlu ya sarın.
Bu arada kremanızı hazırlayın.Kremanızı soğuttuktan sonra havluya sardığınız pandispanyayı açın kremanızı  sürün ve tekrar güzelce sarın.Sade pandispanyayı  da açıp içine krenm şanti sürüp onu da güzelce sarın.Sade pandispanyayı ortadan verevlemesine kesin ,sonra elde etttiğiniz parçanın birini kütük pastanın yanına yapıştırın ötekini de diğer tarafına yapıştır.Geri kalan çikolatalı kremanızı pastanın her tarafına  sürün. Kalan beyaz kremanızı  da kütük pastanın   üstüne  kar yağmış gibi süsleyin.Sarı gıda boyanızı krem şantiye karıştırın ve bir torbaya koyup kütüğünüze
kesilmiş odun süsü verin.Kırmızı yaban mersini ile süsleyin.En son  pudra şeker serpip
kütüğünüzün  üzerine kar yağmış havası verin

Afiyet Olsun!

10 Kasım 2013 Pazar

KARAMALİZE ŞEKERLİ FINDIKLI KEK




KARAMALİZE ŞEKERLİ FINDIKLI KEK

Malzermeler

3 adet yumurta
3 kahve fincanı  toz seker
4 kahve fincanı kek unu
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı süt (olmasa da olur)
Limon kabuğu rendesi
1 paket vanilla
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çay bardağı dövülmüş fındık

Kremasi için;

1 paket krem şanti
2 çay bardağı süt

Karamelize için;

1 su bardağı şeker
1/4 su bardağı su

Yapılışı;

Önce keki pişiriyoruz, kek soğuduktan sonra üzerine krem şantisini sürüyoruz.Daha sonra şekeri suyla eritiyoruz.Şekerin rengıi altın rengine dönüştüğünde ocaktan alıyoruz.2İki dakika kadar bekledikten sonra bir oklavayı uçlarından destekli yüksek bir yere koyarak yuurta çırpacağını karamele batırıp şeker damlarken elimizi ileri geri kaydırarak damlaların saç kılı gibi ıncecik akmasını
sağlıyoruz .oklavayı yüksek bir yere yerleştirirken oklavanın altına eski gazete ya da  alüminyon
kağıdı serin ki şeker damlaları etrafı kirletmesin.Sonra o  ince şekerleri elinizle toparlayıp yaptığınız pastanın üzerine koyun.Yalnız şeker krema ile temasında kısa  sürede eriyor.bu yüzden pastanızı
hemen tüketirseniz daha iyi olur .

Afiyet Olsun!