26 Aralık 2012 Çarşamba

ANALI KIZLI



ANALI KIZLI

Malzemeler:


Hamur:
500 gr ince bulgur
100 gr irmik
75 gr un
250 gr dövülmüş dana eti
2 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Kırmızıbiber
Reyhan
Kimyon

İçi  için:
300 gr yağlı kıyma
100 gr  margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
200 gr kuru soğan
Karabiber
Kirmizibiber

ÇorbasI için
500 gr kuşbaşı eti
300 gr nohut
150 gr bibersalçası
2 litre kaynamış su
Tuz,
Nane
Yapılışı

İçi  için:
300 gr yağlı kıyma
100 gr  margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
200 gr kuru soğan
Karabiber
Kirmizibiber

Yapılışı




Soğanları ince küp şeklinde doğrayın.Tavaya yağ koyup kavururken 250 gr  kıymayı da ekleyin tuzu karabiberi ve kırmızı biberi ilave edip iyice pişirin.Soğumaya bırakın.500 gr. köftelik bulguru  az
bir su ile ıslatın üzrine irmik ve unu ilave  edin  iyice yoğurun.Yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın,yuvarlak top haline getirip parmağınızla  poğaça yapacak gibi açın
içine bir tatlı kaşığı ile kıymalı harcından koyup sıkılaştırarak elinizle yuvarlayıp top haline getirin.Bu işlemi hamur ve harcınız bitene kadar devam edin.
İkinci hamuru da fındık büyüklüğünde kopararak  minik minik yuvarlayın.
Kuşbaşı etini tencerede kavurun,Etler pembeleşince üzerine salçasını ekleyerek 2 litre sıcak su ilave edin.Tuz ve nanesini koyarak karıştırın ve kaynamaya bırakın,önceden haşlamış olduğunuz nohutu içine atın.En son köfteleri de atın 10 dakika kadar haşlayın biraz yağ ekleyin,Pişince sıcak servis yapın .

Afiyet Olsun!

CEVİZLİ BALLI HURMA



CEVİZLİ BALLI HURMA

Malzemeler:

4 adet hurma
4 tatlı kaşığı ceviz iri çekilmiş
4 tatlı kaşığı bal

Yapılışı:

Hurmalari soyun ve dograyın üzerine cevizi koyun ve en son balı gezdirin.Bu tarifinizi başka meyvelerle de yapabilirsiniz.Ayrıca krem şanti ile de süsleyebilirsiniz.Bu pratik tarif aniden gelen misafirleriniz için de süpriz olacaktır.


Afiyet Olsun!

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE



DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Malzemeler:

1 su bardağı  oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı esmer şeker
2 yumurta
2 çay kaşığı vanilla
3 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
2 tatli kaşığı sıcak su
1/2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı çekilmis ceviz

Yapılışı

Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
Yağ ve şekeri krem kıvamına gelene kadar bir çatal yardımı ile karıştrın.Yumurtaları  birer birer ekleyin,vanillayı da koyun ,karbonatı sıcak suda iyice karıştırın , tuzu da ekleyin ve hamura karıstırın.Sonra unu ,çikolataları ve cevizi de koyup karıstırın.YAĞLANMAMIŞ tepsiye kaşıkla koyun.10-11 dakika kenarları  kızarana kadar pişirin .Soğuyunca servis yapın.

Afiyet Olsun!

APRICOT SCONE (KAYISILI KURABİYE)




























APRICOT SCONE
(KAYISILI KURABİYE)

Malzemeler:

2  1/2  su bardağı un
1/2 su bardağı şeker
2 çay kaşığı baking- powder
1/2 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı  tuz
115 gr margarin
1/2 su bardağı doğranmış
kuru kayısı
1/2 su bardağı sulandırılmıs yoğurt
(buttermilk)
2 yumurta
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın

Yapılısı

Fırınınızı  225 derecede ısıtın.
İlk dört malzemeyi unla karıştırın,tuzu üzerine serpin .Yağı bıçakla unlu karışımın içinde doğrayın birbirine karışana kadar.Kayısıları karışıtırın.Yumurta ve yoğurdu baska bir kapta yumurta çırpacağı ile çırpın.Sonra unlu karışıma ekleyin ve yoğurun yapış yapışbir hamur olacak,hamuru daha sonra un serpilmiş  bir yüzeye koyup biraz daha yoğurun.Hamuru ikiye ayırın yağlanmış tepsiye koyun elinizle düzeltin sanki iki pide varmış gibi hamuru düzeltin sonra her iki hamuru fırına koymadan bıçakla 6 eşit parçaya olduğu yerde kesin ,üzerine şekerle karıştırmış olduğunuz tarçından serpin fırında 20 dakika kadar pişirin.Ilık servis yapın.

Afiyet Olsun!


19 Aralık 2012 Çarşamba

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI




BÖRÜLCELİ  BULGUR  PİLAVI

Malzemeler

2 su bardağı bulgur
1 su bardağı  kuru börülce
1 adet soğan
3 su bardağı et  suyu
150 gr tereyağ

Yapılışı

Önce börülceyi haşlayın sonra suyunu süzün et suyunu kaynatın içine börülceyi koyun  bulguru ekleyin Suyunu çekene kadar pişirin Üzerini bir havlu ile örtün 10 dakika demlendirin Yağı kızartın halka doğranmış soğanı
karamelleştirin.Sonra servis tabağına aldığınız pilavın üzerıne dökün Sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun!




18 Aralık 2012 Salı

KAKAOLU MERMER KEK


KAKAOLU MERMER KEK

Malzemeler

4 yumurta  ( oad sıcaklığında )
1 su bardağı şeker
3 su bardağı elenmiş un
100 -150 gr tuzsuz margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı  süt (Ilık)
2-3 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilla 
1tatlı kaşığı baking -powder
Bir kaç fiske limon kabuğu

Yapılışı

Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın.Sonra yağı ve sütü ekleyin tekrar çırpın.Unu birer bardak birer bardak tahta kaşıkla çırpın.Baking powderı vanıllayı  ve limon kabuğunu da ekleyin.Yağlanmış  un serpilmiş kek kalıbına 3 te ikisini dökün 3 te birine 2 kaşık kakao koyup karıştırın sonra kekin üzerine kakaolu karışımı dökün   bir bıçakla kakaolu kısmı vanillalı karışıma karıstırın 180 dereceli fırında 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkarınca soğumaya bırakın.Çay  ya da kahve ile servis yapın.


Afiyet Olsun! 

KEŞKEK ÇORBASI




KEŞKEK ÇORBASI


Malzemeler

750 gr  aşurelik buğday
1 adet tavuk göğsü
Tereyağ
Tuz
Kırmızıbiber
Kimyon
Karabiber

Yapılışı

Dövme akşamdan yıkanır tencereye üzerini iki parmak geçecek  kadar su koyup kaynatılır sabaha kadar şişmesi sağlanır Sabah dövme yine kaynatılır.Et  ayrı bir tencerede kaynatılır kemikleri ayrılır Sonra et büyükçe bir tokmakla  dövülür Sonra buğday ve et karıştırılır ikisi tekrar dövülür.Tekrar ocağa alınır ve gerekirse biraz daha et suyu eklenir.Kalın bir bulamaç kıvamına gelene kadar daha pişirilir.Kaşıkla tabağa alırken sakız gibi sünmesi gerekir.Tereyağını ateşte biraz kızdırın. Servis yapacağınız tabağa çorbadan koyun
üzerine kırmızıbiber kimyon serpin kızdırdığınız yağı dökün sıcak servis yapın

Afiyet Olsun!

YOĞURTLU DÖVME




YOĞURTLU DÖVME

Malzemeler

500 gr aşurelik dövme
1 kg yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz
b
Yapılışı

Buğdayınızı bir gece önceden ıslatın.Sabah buğdayınızı  büyükçe bir tencerede üzerini geçecek kadar su koyup haşlayın suyunu çekince  soğumaya  bırakın.Yoğurdunuzu  biraz sulandırın içine dövmeyi ve nohutu koyup karıştırın.Ağız tadınıza göre tuz atın .Buzdolabında 1 saat dinlendirin soğuk servis yapın.

Afiyet Olsun !

KREMALI MANTARLI TAVUK ÇORBASI




KREMALI MANTARLI TAVUK ÇORBASI

Malzemeler

300 gr doğramış tavuk eti
2 su bardağı dilimlenmiş mantar
1/2 su bardağı un
750 gr tavuksuyu
2-3 corba kaşığı  tereyağ
2- 3su bardağı half and half
Tuz ve karabiber

Yapılışı

Tereyağını bir tencereye alın eritin üzerine mantarları koyun ve hafifçe kavurun yumuşayıncaya kadar pişirin.Ununu  ekleyin karıştırmaya devam edin ki un topaklanmasın.Bu arada başka bir tencerede tavuksuyunu ısıtın içine tavuk etini ekleyin .20 dakika kadar pişirin .. Tavuk etlerini çıkarıp bir kenarda bekletin Tavuk suyunu mantarlı karışımın üzerine dökün orta ateşte kıvamı kalınlaşıncaya kadar pişirin.Küçük tavuk parçalarını çorbaya ekleyin.Half and half dediğim kremayı çorbanın üzrıne dökün karıştırarak pişirmye devam edin.Tuzunu ve karabiberini ekleyin .Arzu ederseniz çorbanızın üzerine kızarmış ekmek parçaları da koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun !

12 Aralık 2012 Çarşamba

KURDELALI PASTA



KURDELALI  PASTA

Malzemeler


4 adet yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincani un
1 paket vanilla
1 tatlı kaşığı baking powder
Kırmızı gıda boyası ( mercimek tanesi kadar)
Limon kabuğu rendesi

İç kreması

1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
3 çoba kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
50 gr tereyağ
1 paket vanilla
Limon kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı kakao

Üzeri için
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Kurdelanın kreması için

1 paket krem şanti
2 su bardağı süt
Gıda boyası

Yapılışı:

İlk  önce pastanın kremalarını hazırlayın.İç kremasını muhallebi gibi pişirin soğumaya bırakın.Sonra sütle krem şantiyi çırpın, buz dolabına koyun. En son kurdelanın kremasını hazırlayın,bir paket krem şantiyi 2 su bardağı sütle çırpın içine gıda boysını ekleyin .Kek pişene kadar buzdolabında bekletin.

Sonra kek malzemelerini un hariç mikserle çırpın köpürünceye kadar,sonra unu birer fincan birer fincan ekleyip tahta kaşıkla çırpın yağlayıp unladığınız tepsiye dökün 180 dereceli firında 15-20 dakika pişirin.Fırını kapatın.Fırından hemen çıkarmayın 5 dakika kapağını açmadan fırında bırakın firndan çıkarınca soğumaya bırakın.
Kek soğuduktan sonra ortadan ikiye bölün ,ortasına muhallebi  gibi pişirdiğiniz kremadan sürün.Üstüne ayırdığınız öteki keki yerleştirin,Bunun üzerine de krem şantili kremayı güzelce sürünŞimdi sıra kurdela  kremasına geldi.Kremanızı  istediğiniz bir gıda boyası ile renklendirin (ben  pembe yaptım)  sonra kremanızı 104 numarali uç takılmış krema torbasına koyun.Ve ucun kalın kısmı pastya bakacak ,ince tarafi size bakacak şekilde tutup zig zag yaparak aşağıdan yukarıya doğru kremayı SIKACAKSINIZ.Bu işleme pastanın etrafı kapanıncaya kadar devam edeceksiniz.Buzdolabında 1 saat bekletin ve servis yapın .

Afiyet Olsun !

ETLİ KABAK DOLMASI



ETLİ KABAK DOLMASI

Malzemeler

15 adet dolmalik kabak
250 gr pirinc
200 gr  kuzu eti el kiymasi
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi karabiber
1-2 corba kasigi cam fistigi
1 adet kucuk sogan
120 gr kadar canola yagi
1 tatli kasigi nane
3-5 dis sarmisak
1 adet limon suyu


Yapilisi

Once  kabaklari oyun ,bir kenara birakin. Sonra dolmanin icini hazirlayin pirinci yikayin uzerine tum malzemeleri ekleyin ve karistirin.Sonra kabaklarinizi doldurun buyukce bir tencereye yerlestirin uzerine su ekleyin ve bir bastirac  ya da bir tabagi ters olarak uzerine koyun. Once harli ateste  10 -15 dakika pisirin sonra atesi kisin ve 20 -25 dakika daha pisirin kaynarken limon suyunu uzerine dokun .pistikten sonra
uzerine dovulmus sarmisagi ve kuru naneyi serpin .Servis tabagina alin, sicak servis yapin.

Afiyet Olsun!




TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI



TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI

Malzemeler

1 adet tavuk gogsu
1 cay bardagi pirinc
1 corba kasigi biber salcasi
1 adet domates
1/2 cay bardagi haslanmis nohut
100 gr tereyag
Bir kac dal maydanoz
Kuru nane
Tuz
1/2 limon suyu

Yapilisi
Once tavuk etini  haslayin.Kaynayan tavuk etine , salcayi  pirinci ve domatesi ekleyin ardindan nohutu koyun yaginida ekleyin.Pismesine yakin limon suyunu dokun ocaktan aldiktan sonra uzerine kuru nane serpin maydanoz dograyin .Sicak servis yapin .

Afiyet Olsun!